Deel 4: Projecten te Obuasi-Kwabenakwa

2020- 2021

 

Leefbaarheid en perspectief op een menswaardig leven op het platteland in de kleine dorpen zoals Kwabenakwa in de regio Obuasi staan onder druk. Veel jongeren trekken weg naar de hoofdstad Accra of naar Kumasi . Deze steden zijn overbevolkt en de werkeloosheid is hoog, waardoor men van de regen in de drup raakt. Door de problematiek van het wegtrekken naar de stad door jongeren, blijven de oudere en minder actieve mensen achter, hetgeen weer de leefbaarheid en perspectief op menswaardig leven doet afnemen. Een vicieuze cirkel die alleen doorbroken kan worden door jonge mensen perspectief op menswaardig leven in hun geboorteregio te geven. De precieze omvang is niet bekend, maar uit gesprekken met leerkrachten, ouderen en kleine ondernemers blijkt wat er gaande is. 

Tevens belemmeren de slechte wegen de voortgang van de economische ontwikkeling. De door de nieuwe regering ingevoerde belastingen zorgen ook voor het stijgen van de prijzen.  

Daarnaast is de beschikbaarheid van schoon water een toenemend probleem voor de leefbaarheid van de regio. Schoon water is nodig, niet alleen als belangrijk voedingsmiddel voor de mens, maar ook voor dieren, planten en het verbouwen van groenten. Er is een kleine put bij de voorziene stage-farm, maar deze is niet toereikend om leerlingen en leerkrachten en de stage-farm te voorzien van voldoende water. Een centrale waterleiding en rioolsysteem ontbreekt.

Door de klimaatverandering neemt de droogte buiten de regenperiode (half februari tot oktober) toe. De stoffige Harmattanwind uit de Sahara kan een en ander nog versterken. Ook in de regenperiode worden de periodes zonder regenval uitgebreider. De regenval wordt daarnaast heftiger, waardoor er kans is op overstromingen.

Aan de toestand van de wegen en de door belastingen stijgende prijzen kan vanuit lokale initiatieven weinig tot niets gedaan worden. Maar er zijn gelukkig wel mogelijkheden om iets te doen aan de beschikbaarheid van schoon water en de omgang daarmee.

In Kwabenakwa-Obuasi ligt een aantal scholen, die slechts een beperkt budget hebben en waarvan de ouders van de leerlingen niet in staat zijn schoolgeld te betalen. Weliswaar worden de salarissen van de leerkrachten betaald door de overheid, maar verder is het budget zo beperkt dat er nauwelijks de normale lesmaterialen uit betaald kunnen worden. Op eigen kracht kunnen de betrokken scholen  geen stage-mogelijkheden bieden en geen aanvullend agrarisch onderwijs geven over hoe om te gaan met de geringe beschikbaarheid van schoon water. Dat laatste is wel noodzakelijk omdat een groot aantal leerlingen vanwege financiële redenen niet verder kan studeren en in de toekomst voor levensonderhoud aangewezen is op de kleine farm die  vaak van hun ouders wordt overgenomen.

 

1. Gestart wordt met het uitgraven van de huidige kleine put. Redelijk veilig drinkwater is als grondwater aanwezig. Er moet dieper gegraven worden dan het grondwaterniveau. Omdat dit een moeilijk en gevaarlijk karwei is, zal daarvoor een machine ingehuurd moeten worden. De put ligt op voldoende afstand van het toiletgebouw (± 400 mtr) om vervuiling te voorkomen.

2. Een waterpomp aanschaffen en plaatsen.

3. Het bouwen van een stellage en het daarop plaatsen van een polytank met een inhoud van 4500 liter water.

4. Waterleidingen aanleggen van de polytank naar het klaslokaal, toiletgebouw en de stage-farm waar groenten en planten groeien. 

5. Stageplekken creëren waarin praktijkervaring opgedaan kan worden en leerlingen leren hoe tijdens zowel het droge als ook het regenseizoen met het beschikbare water het land te verbouwen, fruit en groenten te telen en vis te kweken .

___________________________________

1. Uitgraven waterput: maart 2020

2. Aanschaf waterpomp, bouw stellage, plaatsen polywatertank een aanleg waterleidingen: april 2020.

3. Vanaf september 2020 (begin nieuwe schooljaar) kunnen per dag 25 tot 30 leerlingen stage lopen. Er wordt, vanwege de huidige beschikbaarheid van het aantal begeleiders, gestart met aanbieden van drie stage-dagen per week . Per week kunnen dus rond de 80 individuele leerlingen van de stage gebruik maken. Vanwege de goede randvoorwaarden (eigen toiletvoorziening voor meisjes) is het de bedoeling én verwachting dat voldoende meisjes zullen deelnemen aan deze stageplekken. Het streven is de helft (±15) meisjes per dagdeel. 

Leerlingen van drie omliggende scholen kunnen deelnemen aan het de stageproject. Twee scholen liggen op korte loopafstand van de stagefarm. De derde school ligt buiten het dorp Kwabenakwa waardoor er praktische problemen omtrent veilig busvervoer zijn.  Lukt het niet die vervoersproblemen op te lossen, dan zullen de andere twee scholen meer stageplekken toegewezen krijgen. 

In het eerste jaar van hun opleiding aan de Junior Highschool zal aan de leerlingen een soort snuffelstage aangeboden worden. In het tweede jaar zal de stage intensiever worden, waarbij rekening zal worden gehouden met de verschillende werk- en leerniveaus van iedere individuele leerling. Er kan een praktisch traject gevolgd worden en een traject met meer theorie. In hun derde jaar kunnen leerlingen al redelijk zelfstandig functioneren en zal met name de theoretische vorming intensiever zijn.

___________________________________________

Tijdens de stage wordt de leerlingen geleerd hoe zuinig om te gaan met schoon water en hoe water te hergebruiken. Tijdens de hygiëne-lessen leren de leerlingen wanneer geen gebruik hoeft gemaakt te worden van zeep - zo kan dit kostbare water hergebruikt worden voor planten en groenten. Het streven is om leerlingen de samenhang tussen hygiëne en een zuinige omgang met schoon water te laten zien zodat niet alleen een efficiënt gebruik van het beschikbare water wordt bevorderd, maar ook de verspreiding van ziektes wordt voorkomen. Betrouwbare en duurzame toegang tot schoon water  en hygiënische voorzieningen zijn een essentiële voorwaarde is om ter plekke een gezond leven op te bouwen. Het gaat om het creëren van een bewustwordings- en leerproces bij de leerlingen en via de leerlingen bij hun ouders en familie.

Door de klimaatverandering valt er tijdens de regenperiode soms zoveel water dat er kleine overstromingen ontstaan en aanplantingen vernield dreigen te worden. De stagelopende jongeren leren het water op te vangen in grote bakken zodat het regenwater  gebruikt kan worden voor de planten, groenten en bomen. 

Een groot aantal mensen rondom de scholen is boer. Men leeft van de verkoop van regionale fruit- en groenteproducten. Sommige mensen bezitten een stukje grond, maar de armste hebben de grond gepacht. Veel  leerlingen nemen het grondstuk van hun ouders over of gaan verder pachten. Het doel van The Afia Foundation is de leerlingen concreet van goede informatie en technieken ten aanzien van de landbouw te voorzien zodat zij zich meer en beter kunnen ontwikkelen dan hun ouders.  De hoop is dat het  toekomstperspectief van de leerlingen verbetert en de trek naar de stad afneemt.  

De stage-farm en de leerlingen-stagiaires zijn een voorbeeld voor de omgeving en voor de ouders van de leerlingen. Zo worden de bewoners en ouders van de leerlingen van de omliggende dorpen aangezet tot verandering van hun huidige situatie door deze meer duurzaam te maken en er een blijvend karakter aan te geven ,onder andere door meer aandacht voor schoon water en de hygiënische voorzieningen in en rondom het thuis . Waar mogelijk probeert The Afia Foundation zelf voorlichting te geven via lokale mensen. Het streven is om per dorp minimaal vijf gezinnen aan te zetten tot zo'n verandering. Verder is het de bedoeling dat de stage-farm een ontmoetingsplek tussen de bewoners van de verschillende dorpen wordt. Mogelijk kan dan in de toekomst gezamenlijk actie ondernomen worden, bij voorbeeld om de wegen te (laten) verbeteren en daardoor de toegang tot omliggende markten te ontsluiten en te verbeteren.

______________________________________________________

1. De weersomstandigheden worden steeds grilliger. Deze trend verhoogt het risico dat oogsten mislukken of kleiner uitvallen.  Door een bredere spreiding over viskweek, fruitteelt en groenteteelt wordt geprobeerd hierop in te spelen en dit risico in te dammen of te spreiden.

2. Vanwege de ingevoerde overheidsmaatregelen zijn alle producten duurder geworden. Door de slechte staat van de wegen is het vaak moeilijk voor vrachtwagens om Obuasi en Kwabenakwa te  bereiken, hetgeen ook tot verhoging van prijzen kan leiden. Het risico is reëel dat door die stijgende prijzen sommige benodigde goederen niet (meer) kunnen worden aangeschaft.

3. Verder is er het probleem dat geiten overdag het landgoed dreigen op te komen. De geiten breken door de aangelegde heg heen en eten dan een deel van de aangeplante groenten op! Een muur om het landgoed plaatsen zou een afdoende oplossing zijn, maar dat is op dit moment financieel nog niet haalbaar. Geprobeerd wordt om dit risico in te perken door de bestaande heg te versterken en rondom het landbouwgedeelte heen een tweede heg te plaatsen. Het is de bedoeling dat de stage-lopende leerlingen instructies krijgen hoe de dieren te verdrijven (eenzelfde probleem zou zich later op hun eigen farm kunnen voordoen). Daarnaast wordt geprobeerd om met de geitenhoeders in contact te komen en hen te bewegen beter op hun vee te letten. Mocht dat laatste onverhoopt te weinig resultaat hebben, wordt overwogen aangifte bij de politie te doen.

 

Door de corona pandemie is ook in Ghana de handel in materialen flink gestegen in prijs .  Verschillende materialen zijn momenteel moeilijk te krijgen.

Scholen zijn dicht gegaan, zelfs voor meer dan 1 jaar! Dit alles maakt het moeilijk om het project in het geplande tijdsbestek te realiseren. We houden rekening met het feit  dat we in  2022 het project  in zijn totaliteit kunnen afronden.


Deel 3: Projecten te Obuasi-Kwabenakwa

2019;

Agrarisch onderwijs promoten is een van de doelen van de stichting Afia & You. Door stage plekken te creëren waarin praktijkervaring opgedaan wordt, leren de leerlingen hoe land te verbouwen, fruit en groente te telen en vis te kweken en kippen- parelhoenders -konijnen te verzorgen. 

De stichting heeft zo ook als doel om jong volwassenen mogelijkheden te bieden een toekomst op het platteland op de bouwen in plaats van naar de grote stad te trekken. Vooral naar de hoofdstad Accra, die overbevolkt is omdat de jongeren denken dat ze daar werk zullen vinden. Maar de werkeloosheid is en blijft momenteel een groot probleem.

Het  doel is dat de Stichting Afia & You de hygiënische voorziening zo goed mogelijk wil creëren en daarnaast de ontwikkeling van een meer hygienisch besef wil stimuleren:

Vanwege het feit dat deze leerlingen stage lopen, willen wij ervoor zorgen dat er een goede toilet- en douchevoorziening voorhanden is. Het kan als een inspirerend voorbeeld dienen in het leerproces van de leerlingen aangaande basale hygiëne. Blijvende aandacht voor de schoonmaak en het onderhoud van de toiletten en douche en is uiteraard een eerste vereiste .

Door behoeftes in de buitenlucht te doen verspreiden ziektes zich razendsnel en kunnen ook de waterbronnen vervuild raken. Deze boodschap nemen wij als uitgangspunt om er de leerlingen / jong volwassenen mee te confronteren en hen daardoor bewust te maken van de noodzaak van veranderingen in hun gedrag dienaangaande.

Voor meisjes , zeker als ze in de puberteit komen , vormt een slechte of het ontbreken van een aparte w.c. vaak een probleem .Ze gaan daardoor zelfs van school af en lopen hun schoolopleiding mis.

Het streven is om ook in de komende jaren een apart project uit te zetten omtrent algemene hygiëne en sanitaire voorzieningen.

Op deze manier hopen wij ook de lokale gemeenschappen te stimuleren om zelf hun sanitaire voorzieningen en hygiëne te verbeteren.  Handen wassen na ieder wc- bezoek en voor het eten moet een vanzelfsprekendheid worden : er dient constant aandacht aan besteed te worden !

De stichting heeft de ruwbouw reeds gerealiseerd. Door het bedrag van afgelopen jaar heeft de stichting de binnenkant van het gebouw redelijk kunnen afwerken en deuren en ramen beveiligd. Verder zijn diverse onderwijsmaterialen aangeschaft en is gestart met het maken van banken en stoelen.

De stichting werd geconfronteerd met een fikse prijsstijging ingevoerd door de nieuwe regering. Vandaar dat veel van het gekochte materiaal duurder is geworden dan vooraf gedacht. 

Uiteindelijk zijn er voor de jongens twee toiletten gebouwd aan de achterzijde van het gebouw en twee stuks voor meisjes met een doucheruimte aan de voorkant. De kleedruimte is een aparte ruimte  zodat er voldoende privacy is.


Deel 2: Projecten te Obuasi-Kwabenakwa

In 2017 werd  gestart met het graven van een waterput en het installeren van een kleine pomp. Deze werkzaamheden werden gefinancierd met gelden ontvangen van donaties en giften van derden.

De ruwbouw van het gebouw was in 2017 klaar . Er was echter nog geen geld beschikbaar om de afwerking zowel aan de buiten- als binnenkant van het gebouw te voltooien.

De ramen, kozijnen en deuren, beslag van het dak en afwerking van plafond , het aanleggen van elektriciteit  zouden moeten wachten totdat er een nieuw project opgestart kon worden.

We gingen echter wel verder met de uitbreiden van de vis en fruitteelt. Ook werd een aparte stal gebouwd met bakken om vis te kweken.

In 2018 werd gestart met de bouw van een nieuwe open stal voor kippen/ parelhoenders De bedoeling is op termijn een hok voor de konijnen te maken. 

Het land bewerken en een omheining construeren van natuurmateriaal kostte veel tijd en energie.

Helaas bleek deze natuuromheining niet altijd sterk genoeg zodat geiten en koeien toch binnen konden dringen en de groene, pas aangeplante jonge struiken en groenten opaten. Op termijn moeten we zorgen voor een stevige omheining door middel van een muur of stevig hekwerk.

De kleine opbrengsten uit de visvangst zijn alleen toereikend om nieuw visvoer te kopen.

We proberen een nieuw Vasten Actie project op te zetten voor 2018 aangaande de afwerking van het gebouw en aanschaf van materialen zodat leerlingen en onze eigen mensen werktuigen hebben om het land te bewerken.

In 2018 komt hier voor geld ter beschikking uit de opbrengsten van het Vasten Actie project. Met het verkregen bedrag wordt een start gemaakt met de fase van afwerking van de binnenkant van het gebouw : kozijnen, ramen en deuren worden geplaatst . Daarna volgt de inrichtingsfase van het leslokaal .

Ook het aanleggen van stroomkabels en stopcontacten worden uitgevoerd. Stroomvoorziening van de boerderij wordt aangevraagd bij de lokale overheid.

 

Op dit moment streven we ernaar om voor komend jaar nieuwe toiletblokken te bouwen , één voor jongens en één voor meisjes . Verder dienen we zeker over een doucheruimte te beschikken en extra omkleedlokaal, zodat de studenten zich na hun praktische lessen kunnen douchen en/of omkleden. 


Deel 1: Projecten te Obuasi-Kwabenakwa

Een aantal projecten is de afgelopen jaren gestart en enkele projecten zijn reeds met succes  gerealiseerd.

Mogelijk gemaakt door ondersteuning uit donaties en de opbrengsten van de Vasten Actie projecten in de parochies  Gronsveld/Rijckholt/Mesch/Mariadorp/Oost- Maarland/Cadier en Kee/Eckelrade/Eijsden - Breust en de parochies  Simpelveld/Bocholtz/Ubachsberg.

 

2012-2016

De Stichting Afia  bestaat sinds  2011. Ze heeft gelden ontvangen via donaties en heeft daarmee steun verleend aan diverse scholen te Obuasi in Ghana. Het vinden van fondsen om geld te verkrijgen teneinde onderwijsmateriaal voor de scholen aan te schaffen en daarmee het onderwijs te stimuleren, verloopt vaak moeizaam.  Aangezien de stichting  ten doel heeft om jong volwassenen in Ghana te helpen en te  ondersteunen , kan het project als een eerste aanzet beschouwd worden van het komen tot zelfsupport van de scholen.

 

Zelfredzaamheid is het doel. Het project streeft ernaar om de bewoners van en rondom Obuasi en Kwabenakwa  aan te zetten tot verandering van de huidige situatie om deze meer duurzaam te maken. Het project richt zich vooral op de jong volwassenen.

 

In 2013 werd een begin gemaakt om in zekere mate tot zelfredzaamheid en duurzaamheid te komen. In het kader van het project voor zelfvoorziening kwam landbouwgrond ter beschikking.

 

In 2014 is er verder geïnvesteerd in de voortgang van het zelfvoorzieningsproject : diverse percelen werden voorbereid om als landbouwgrond gebruikt te worden ; tevens werd met de eerste fase van het uitgraven van visvijvers begonnen

 

Met de ter beschikking gekomen gelden van de Vasten Actie 2015 werd verder gewerkt aan de voltooiing van de visvijvers en aan de cultivering van land- en tuinbouwgrond. 

 

Het streven was om een bouwwerk te creëren met aparte ruimte waar leerlingen les krijgen en instructies ontvangen. En een woonruimte waar werknemers kunnen verblijven.

 

In 2016 zijn we met de opbrengst van de Vasten Aktie 2016 op het terrein met de bouw gestart . Aan het begin van dat jaar werd hiervoor alreeds een eerste aanzet gegeven door het graven en storten van de fundamenten. 

Het gebouw biedt onderdak aan een tot twee leslokalen en twee eenvoudige woonruimtes ten behoeve van de werknemers en hun gezinnen. 

Tevens werd een extra opbergruimte gecreëerd waar de  materialen, werktuigen en gereedschappen opgeborgen worden. Deze aparte ruimte kan eveneens gebruikt worden om het visvoer op te slaan.

 

Ons doel is om dit project te integreren en deel uit te laten maken van het onderwijs in land- en tuinbouw voor de leerlingen in de omgeving , welke  op deze manier praktische ervaring opdoen.

 

Als subdoel van de onderwijsondersteuning kan gesteld worden dat leerlingen van de High School straks zullen meehelpen, en ervaring opdoen op het landgoed. 

Door deze stage waarin praktijkervaring opgedaan wordt, leren ze ontdekken hoe land te verbouwen en fruit en groente te telen, vis te kweken etc.. 

Door de droogte kwamen we er snel achter dat de bestaande visvijvers opnieuw dieper uitgegraven moesten worden. Ook dit project  werd gerealiseerd in 2016. De gekweekte vis (tilapia en catfisch) kreeg hierdoor meer ruimte en kon beter groeien.


Steun ons

08-08-2017

Afia & You gelooft in transparantie en daarom kunt u in onze webshop zelf kiezen waaraan uw donatie wordt besteed. Momenteel willen we land-, tuinbouw- en viskwekerij spullen aanschaffen om de zelfredzaamheid door middel van stages te bevorderen. Alle producten worden lokaal gekocht in Ghana en zijn omgezet naar Europese valuta. Afhankelijk van uw mogelijkheid tot bijdrage hebben wij diverse producten toegevoegd. Om te doneren klik hier.


Kinderen vertellen over computer les

24-03-2017

Als verassing ontvingen we een leuke video van de kinderen die werken aan de computers.


Computer les

23-03-2017

De kinderen van de St. Thomas school krijgen computer les van meester Michael. Alle (150) leerlingen van de bovenbouw kunnen oefenen aan de vier door Afia & You aangeschafte computers. Daarnaast worden er ICT boeken gedeeld tussen drie leerjaren.

Phia Oostenbach

20-03-2017

Maak kennis met Phia Oostenbach, oprichster van Afia & You, en leer tegelijkertijd over de eerste visvijvers die zijn aangelegd in Ghana.


Rondleiding

17-02-2017

Een korte rondleiding door het multifunctionele gebouw met klaslokaal!


Meet the Al Hasan family!

06-02-2017

Al Hasan en zijn familie - momenteel onze toezichthouder  van het landgoed / zelfvoorzienend Project.

Partners

Social