Pater Jan (Sjeng) Oostenbach (20/3/1920 – 11/4/1978)
- door Phia Oostenbach
Mijn heeroom, Jan
Oostenbach, werd op 15 juli 1940 door eedaflegging lid van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën (SMA). Op 12 maart 1944 werd hij samen met zijn klasgenoten door Monseigneur van Rosmalen tot priester
gewijd in de parochiekerk van Hulsberg. Vanwege de oorlog kon hij echter niet meteen op missie naar Afrika vertrekken. Pas op 22 april 1946 vertrok hij naar Afrika. Hij werd benoemd voor Ashanti in
de Goudkust (Côte d’ Or), het huidige Ghana. Hij was enkele jaren assistent te Obuasi en in 1949 werd hij benoemd tot pastoor in de parochie Donyina.
In december 1951 volgde zijn benoeming tot pastoor te Obuasi waar hij 12 jaar verbleef. Obuasi was, en is nog steeds, een mijnstad waar goud gedolven wordt. Vanwege het goud en de vele mensen die dit aantrok had hij een drukke en ‘rijke’ parochie. Hij bouwde een nieuwe kerk: de huidige St. Thomas Kathedraal. De St. Thomas Primairy school en Junior High school (die door Schoolinobuasi.nl worden gesteund) liggen naast deze kathedraal. Steun aan die scholen heeft ook indirect te maken met het werk van mijn heeroom.
Ik heb goede contacten gelegd met de rev. Fr Emmanuel Sarpong, leraar op de St Thomas en kaplaan van de parochie van de kathedraal. In overleg met hem en zijn collega’s hebben wij dit steunproject opgericht dat bestaat uit het het aanschaffen van leermiddelen voor de jonge en de oudere leerlingen. De St. Thomas telt 505 leerlingen en de Junior High school 325 leerlingen. Inclusief de leraren gaat het om een totale schoolbezetting van 880 mensen.
SMA staat voor de Latijnse naam ‘Societas Missionum ad Afros’ en betekent vrij vertaald ‘Sociëteit voor Afrikaanse Missiën’. Dit gezelschap van missionarissen werd in 1856 te Lyon door een franse missiebisschop, Mgr. Melchior de Marion-Brésillac, opgericht. West-Afrika werd het eerste en belangrijkste werkterrein. In dit gebied, toen bekend als ‘het graf der blanken’, hebben veel jonge missionarissen zich ingezet voor gerechtigheid en vrede, voor onderwijs en gezondheidszorg, voor kerk en samenleving. Velen hebben daar hun eigen leven aan moeten offeren. Al in 1892 werd te Cadier en Keer op de ‘Keerderberg’, bekend als ‘Backerbosch’, een missiehuis gebouwd, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Dit is het huidige Afrikacentrum.